Vervormde Nagel

 

 

 

Een vormverandering aan de nagelplaat kan door verschillende oorzaken ontstaan bijvoorbeeld door te krappe schoenen, ziektes, trauma (letsel aan de nagel) of ouderdom.

 

Hoornnagel (onychausis):

 

 

Deze nagel wordt vaak verward met een zogenaamde kalknagel of schimmelnagel. Vaak begint deze nagelaandoening aan de grote teen, soms zijn meerdere tenen aangedaan. Nagels bestaan uit hoornmateriaal. Dit soort nagels gaan sterk verhoornen, verschillende hoornlagen zullen over elkaar heen gaan groeien, hierdoor raakt de nagel verdikt. De nagel vertoont meestal een geelachtige tot bruine verkleuring. Het is niet besmettelijk. Deze nagel kan pijnklachten geven in de schoen. De oorzaken kunnen velerlei zijn, deze kunnen liggen in een trauma (een letsel opgelopen aan de teen, door een klap of stoot), ouderdom of te krappe schoenen, een hormonale storing door bijvoorbeeld de menopauze, voedingsstoornis of een slechte bloedsomloop, soms kunnen medicijnen of eczeem een rol spelen.

 

De pedicure kan de nagel dunner frezen. Wanneer de behandeling regelmatig wordt herhaald kan verbetering van de nagel optreden.

 

 

Ramshoornnagel (onychogryphosis): Er is sprake van een soortgelijke verdikking als bij een hoornnagel, echter hier is de nagel zo dik dat men niet meer met een gewone nageltang de nagel kan knippen. Vaak om deze reden wordt de nagel verwaarloosd en deze zal na verloop van tijd recht naar voren dan wel opzij gaan uitgroeien. De nagel is veelal groenachtig tot bruin of zwart van kleur en kan soms dwars verlopende ribbels vertonen. Soms laat de nagel los van het nagelbed en kan het nagelbed wat open ligt, bedekt zijn met eelt.

 

Er zijn meerdere oorzaken voor een ramshoornnagel, deze kan veroorzaakt zijn door een stoot of klap op de nagel, het kan aangeboren zijn of te maken hebben met een onderliggende ziekte zoals een verminderde werking van de schildklier.

 

Dit soort nagels is door een pedicure goed te behandelen, de nagel wordt schoongemaakt door de opgehoopte nagelsubstantie in de nagelplooi en het nagelbed, wat veelal is samengeperst, te verwijderen en de nagel wordt dunner gefreesd. Hierdoor zal een aanzienlijke verbetering van de nagel te zien zijn.

 

Wanneer de behandeling regelmatig wordt herhaald zal de nagel een redelijk normaal uiterlijk krijgen.

 

 

Lepeltjesnagel (koilonychia): De nagel is vaak dun en bros, de zijkanten van de nagel krullen omhoog. Omdat de nagel de vorm krijgt van een theelepel worden dit soort nagels ook wel lepeltjesnagels genoemd. Soms worden ze in verband gebracht met een ernstig ijzertekort (ijzergebreksanemie) en de Ziekte van Raynaud. Ook kan het erfelijk zijn.

 

 

Gespleten nagel (onychorhexis):

 

 

De nagel splijt in de lengterichting De nagel wordt als het ware opgedeeld in twee nagels. Meestal wordt dit veroorzaakt door een trauma (letsel aan de nagel) of een vitamine b tekort.

 

De pedicure freest de nagel plat, daarnaast zijn er verschillende technieken om de nagelscheur te repareren zodat deze kan uitgroeien.

 

 

Psoriasisnagel:  Psoriasis is een niet besmettelijke erfelijke huidafwijking, waarbij de celdeling van de huid in een zo hoog tempo optreedt dat hierdoor een verhoorning of schilfervorming optreedt van de huid. De schilfers zijn onrijpe huidcellen, die te vroeg zijn afgestoten. Psoriasis is een stressgevoelige ziekte. Wanneer er sprake is van veel stress kan de ziekte uitbreken of verergeren.

 

Naast de psoriasis op de huid heeft ongeveer 60 % van de psoriasispatiĆ«nten last van nagelveranderingen op de vinger en teennagels. In zeldzame gevallen komt psoriasis alleen op de nagels voor en niet op de huid.

 

Een psoriasisnagel lijkt soms op een schimmelnagel, er treedt een geelbruine olievlekachtige verkleuring op. De olievlekachtige verkleuring wordt ook wel het olievlekfenomeen genoemd, alsof er een druppel olie onder de nagel zit. Bovendien zitten er vaak witte puntjes of onregelmatige putjes in de nagel, die lijken op de putjes van een vingerhoed. Om die reden wordt de psoriasisnagel ook wel een vingerhoednagel genoemd. Een psoriasisnagel is niet besmettelijk. Een psoriasisnagel kan sterk verdikken en hierdoor pijnlijk worden in de schoen, ook kan er zich onder de nagelplaat eelt afzetten (hyperkeratosis subungualis) waardoor de nagel omhoog komt te staan. Er zijn enkele andere nagelafwijkingen die lijken op psoriasis (bijvoorbeeld de schimmelnagel) om deze reden is het altijd verstandig een dermatoloog of huisarts te raadplegen zodat onderzocht kan worden om welke nagelafwijking het gaat, bovendien kan ook een psoriasisnagel soms zijn aangetast door een schimmel. De pedicure zal de nagel schoonmaken, losliggende nageldelen verwijderen en de nagel afvlakken.

 

 

Tunnel of krulnagel (unguis tegularis of involutienagel):

 

 

Dit soort nagels komen meer voor op voeten dan op handen. De zijkant van de nagel krult naar binnen, dit kan zowel eenzijdig als aan beide zijden plaatsvinden. Dit krullen kan in een lichte vorm zijn echter de nagel kan zo rondkrullen dat de nagel volledig rond komt te liggen en beide zijden elkaar aanraken. Wordt hierbij het nagelbed ingeklemd dan kan dit pijnlijk worden. De oorzaak kan liggen bij het dragen van te nauwe schoenen maar kan ook erfelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat een vitamine B12 tekort hier mogelijk een rol in speelt.

 

 

De pedicure kan de nagel afvlakken. Eventueel kan gekozen worden voor een nagelbeugel met de bedoeling de nagel tijdens het groeien te corrigeren in een plattere vorm.