Nagel Kleur

 

Nagels weerspiegelen de gezondheid en kunnen veel informatie geven over onze constitutie. In de alternatieve wereld worden aan nagels nog meer betekenissen toegekend, daar geven ze niet alleen iemands gezondheid weer maar schijnen nagels ook iets te vertellen te hebben over emoties, stress, angsten en zorgen. In de voetreflexologie corresponderen nagels met bepaalde organen. Kleur, vorm, ribbels, groeven en vlekjes geven de conditie aan van het orgaan. 

 

Gemiddeld groeien handnagels ongeveer vier centimeter per jaar. Teennagels groeien langzamer, slechts 1 á 1,5 mm. per maand. Ziekte of een verminderde weerstand remt de nagelgroei of verandert de kleur of structuur. Vaak kun je dit aan de nagels aflezen, ze reflecteren iemands gezondheid. Door bijvoorbeeld een ernstige ziekte met hoge koorts kan de groei van de nagel worden vertraagd, vaak ziet men dan in alle nagels een dwarsribbel ontstaan. Deze ribbels groeien met de normale nagelgroei weer uit. Afwijkingen aan de nagels hoeven niet te betekenen dat iemand ook daadwerkelijk een ziekte zal hebben. Daarom is het ook altijd raadzaam bij twijfel advies in te winnen bij een arts of dermatoloog. Vaak zijn nagelproblemen terug te voeren op het niet goed opnemen van belangrijke voedingstoffen uit het lichaam. Voor de duidelijkheid deze pagina is bedoeld ter informatie.

  

Nagels verschaffen veel informatie over zowel externe als interne factoren:   

  • Externe factoren zijn processen die van buitenaf komen en van invloed zijn op de kleur, de vorm of de structuur van de nagels met andere woorden een invloed van buitenaf heeft de nagels veranderd.
  • Interne factoren zijn processen die van binnenuit komen en van invloed zijn op de kleur, de vorm of de structuur van de nagels met andere woorden een invloed van binnenuit het lichaam heeft de nagels veranderd.

 

Blauwe nagel (subunguaal hematoom):

 

 

Te krappe schoenen waardoor de tenen tegen de binnenkant van de schoenen aanstoten, sporten met snelle, korte bewegingen (zoals squash of voetballen), beknelling, een klap of stoot, te lange nagels, het naar beneden lopen van een heuvel, er kunnen veel oorzaken zijn waardoor een blauwe nagel kan ontstaan. In ieder geval ontstaat een blauwe nagel door een bloeding van het nagelbed. In deze situatie heeft een externe factor de nagel van kleur veranderd. Zit er eenmaal bloed onder de nagel dat niet weg kan, dan komt de nagel onder druk te staan. Deze veroorzaakt pijn. De nagel zal blauw of zelfs zwart verkleuren.

 

Na het ontstaan van de bloeding onder de nagel kunt u het beste de nagel binnen 20 minuten laten behandelen door uw huisarts of pedicure. Beiden maken een gaatje in de nagel zodat het niet-gestolde bloed weg kan stromen. De druk op de nagel neemt af en de pijn wordt gelijk minder. Eventueel kunt u zelf met een verhitte paperclip of naald een gaatje in de nagel schroeien. Als het bloed eruit is kunt u de teen schoonmaken met jodium, alcohol of sterilon en verbinden. Lukt dit niet dan dient u de nagel goed in de gaten te houden.

 

Een blauwe nagel kunt u soms beter laten behandelen door een pedicure, de nagel herstelt namelijk niet altijd vanzelf. Is de nagel erg blauw dan is de nagel flink beschadigd, onder de nagel zal na verloop van tijd een nieuwe nagel gaan groeien. Wanneer alles goed gaat zal de oude nagel vanzelf loslaten. Het gevaar dreigt dat de nieuwe nagel tijdens het groeien niet altijd de ruimte krijgt van de oude nagel om op een normale manier uit te groeien, hierdoor kan de vorm van de nieuwe nagel nadelig beïnvloed worden en deze kan zelfs misvormd uitgroeien. Om die reden is het beter bij de minste twijfel een pedicure te raadplegen, zij of hij kan u helpen bij het begeleiden van de nieuwe nagel.

 

Groene nagel (chloronychia): wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze bacterie leeft onder de nagel die gedeeltelijk is gescheiden van het nagelbed. De bacterie scheidt een groen pigment af. Uw pedicure zal u doorverwijzen naar een arts of dermatoloog.

  

Gele nagels (chromonychia): een nagelverkleuring die te wijten is aan het gebruik van medicijnen. Het kan ook een aanduiding van geelzucht zijn (leverziekte), droogte, nicotine of (natuurlijke) kleurstoffen.

 

Oranje nagels: Sommige nagelproducten kunnen een gele of oranje vingernagel verkleuring veroorzaken bijvoorbeeld door het veelvuldige gebruik van donkere nagellak, de kleurbestanddelen van de nagellak trekken in de nagels en zorgen voor een gelige kleur.

 

Witte vlekjes in de nagel: veel mensen zijn van mening dat witte vlekjes in de nagel duiden op een kalk of vitaminegebrek. Voor witte vlekjes zijn verschillende verklaringen. Meestal ontstaan witte vlekjes doordat er lucht tussen de nagelcellen is gekomen door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het knippen van de nagels waarbij de nagel iets omhoog getrokken is geweest, het zijn dus kleine luchtbelletjes, die je ziet als witte vlekjes.

 

Schimmelnagel (onychomycose):

 

 

Deze nagels worden soms verward met een hoornnagel of een kalknagel. Dit is niet juist. Dit soort nagels ontstaan door een schimmel. Het is een lastig te bestrijden schimmelinfectie aan de nagel.

 

Een schimmelinfectie begint in de meeste gevallen aan de top of in een hoekje van de grote teennagel, slechts zelden begint het eerst in de andere nagels. Een gedeelte van de nagel verkleurt naar geelwit en verspreidt zich langzaam steeds meer onder de nagel richting de nagelriem. In een later stadium kan de nagel een geelbruine kleur krijgen. Het valt op dat de nagel steeds meer verdikt en vaak ook begint te brokkelen. De nagel kan inscheuren, losraken van het nagelbed en zelfs geheel of gedeeltelijk loslaten. Omdat schimmelnagels besmettelijk zijn raken in de loop van de tijd vaak meerdere nagels aangetast.

  

Vaak wordt gedacht dat men een nagel of voetschimmel oploopt van douchevloeren, sportscholen, gymlokalen of zwembaden waar mensen blootsvoets lopen, dit is slechts ten dele waar. Schimmels bevinden zich overal, in de lucht, in stof en zelfs op de grond. Schimmelsporen hebben echter een voorkeur voor een warme, vochtige omgeving, waardoor ze makkelijk uit kunnen groeien tot een schimmel. Op zich hoeft het contact met deze sporen (bijvoorbeeld in het zwembad) niet te leiden tot een schimmelinfectie. Eenvoudiger gezegd is eigenlijk de omgeving waarin de voet zich bevindt bepalend of de schimmels de kans krijgen zich in de huid en nagels te nestelen, hier valt te denken aan:

 

  • onvoldoende afdrogen van de voeten vooral tussen de tenen
  • overmatige transpiratie in de schoen (vocht en warmte)
  • dragen van synthetische sokken deze sluiten af en bevorderen transpiratie
  • knellende schoenen
  • slecht ventilerende schoenen
  • zwemmerseczeem
  • op blote voeten lopen in natte ruimtes of sportruimtes

 

De pedicure kan de nagel dunner frezen. Wanneer de behandeling regelmatig wordt herhaald in combinatie met een antischimmelmiddel kan verbetering van de nagel optreden.

 

Kalknagel:

 

 

Een zeer verwarrende term want nagels bevatten geen kalk, bovendien wordt deze term vaak gebruikt als de nagel verdikt en witgeel tot geelbruin verkleurd is. In de meeste gevallen gaat het hier om twee typen nagels die vaak met elkaar verwisseld worden. In de eerste situatie is er sprake van een hoornnagel (Onychausis), in de tweede situatie is de nagel ziek en is er sprake van een schimmelinfectie (onychomycose).

 

Nagelloslating (onycholysis):

 

 

Is te wijten aan het loslaten van de nagel van het nagelbed. Die meestal begint aan de top van de nagel. Er treedt vaak een witte verkleuring op onder de nagel. De witte kleur die u ziet is lucht onder de nagel. In zeldzame gevallen verandert de kleur naar geel of groen tengevolge van een in een later stadium ontstane infectie. Ook kan het voorkomen dat er wat verdikte huid onder de top van de nagel ontstaat. De meest voorkomende oorzaken zijn het stoten van de nagel, tekort schoeisel of het te diep verwijderen van vuil onder de nagel. Het beste kunt u de nagels wat korter houden. Liever geen vuil onder de nagel verwijderen omdat de kans bestaat dat de nagel nog verder loskomt van het nagelbed. Vermijd te lang contact met water. Meestal verdwijnt het vanzelf, u zult wel moeten wachten tot de nagel volledig is uitgegroeid. Andere oorzaken van onycholyse kunnen zijn: chemotherapie en bestraling, huidziekte, slechte bloedsomloop, suikerziekte.

 

Nagelloslating bij de nagelriem (onychomodesis): Het stoten van de nagel, een klap op de nagel of slecht passend schoeisel, zijn meestal de oorzaak van deze vorm van nagelloslating.