Voettypen
Voeten hebben allemaal hun eigen afwikkelingspatroon. Daardoor zijn de voeten van mensen in groepen onder te verdelen. Dit noemt men een voettype. Elk voettype heeft een eigen specifieke afwikkeling van de voet. De voet volgt zijn eigen richting, vanaf het moment dat de hak met de grond contact maakt tot aan het moment waarop het afzetten van de voorvoet plaatsvindt.
Het afwikkelingspatroon van de voet en de hoe de voet contact maakt met de ondergrond kan zichtbaar gemaakt worden door verschillende methoden. Een bekende techniek is het maken van een blauwdruk, een soort stempel van de onderkant van de voet, hierdoor kan de voet nauwkeurig worden afgelezen en worden eventuele drukpunten zichtbaar.
Aan het voettype kan een pedicure veel aflezen, bijvoorbeeld welke medische klachten kenmerkend kunnen zijn voor een bepaald type voet en welk schoenadvies hier goed bij aansluit.
Voetafdrukken van enkele voettypen:
Naast de genoemde voettypen zijn er nog andere typen bijvoorbeeld de spitsvoet, de persoon loopt voornamelijk op de bal (voorzijde) van de voet, de hakvoet, kenmerkend is hier dat er wordt gelopen op de hak, de spreidvoet kenmerkt zich door een brede voorvoet en andere typen.
Veel voorkomende typen:
Er is veel te vertellen over de verschillende voettypen, om u een indruk te geven worden er een paar kort besproken:
- Platvoet: dit type voet heeft een stevige schoen nodig die het kantelen van de enkel tegengaat. Veel voorkomende klachten zijn: lage rugklachten, snel vermoeide voeten.
- Knikvoet: het hielbeen is naar binnen gekanteld.
- Knikplatvoet: het hielbeen staat bij dit voettype naar voren en naar binnen gekanteld en de middenvoet is doorgezakt. Veel voorkomende klachten zijn: pijn onder de hiel,vermoeide voeten, pijn aan de binnen of buitenkant van de enkel.
- Holvoet: dit voettype heeft vaak last van lage rugklachten, nek en voorvoetpijnen.
- Een brede voorvoet. Dit voettype heeft vaak aanleg tot vorming van een verkromming aan de grote teen (hallux valgus).
- Normale voet: normale hoogte voetboog, dus goede drukverdeling.