Pijn rondom de nagel

 

 

 

Eelt in de nagelwal (onychophosis):

 

 

Door druk en wrijving ontstaat er eelt in de rand van de nagelwal. Dit kan het resultaat zijn van verkeerd knippen van de nagel, te smalle schoenen, hallux valgus (scheefstaande teen), overmatig zweten of een verkeerde groei van de nagel. Er vindt een verhoogde eeltvorming plaats in de nagelwal wat eventueel een likdoorn tot gevolg kan hebben. Het kan erg pijnlijk zijn en doet denken aan een ingegroeide teennagel.

 

De pedicure verwijdert het eelt, de nagel wordt drukvrij gelegd door middel van een tamponade. Dit voorkomt verdere eeltvorming.

 

 

Ingegroeide nagel (onychocryptosis Grieks – unguis incarnatus Latijn): Een nagelrand of deel van de nagel drukt teveel in de huid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn, eelt, likdoornvorming of een ontsteking. We onderscheiden twee vormen van ingroeiende teennagels:

 

unguis incarnatus: een stukje van de nagel die de huid in groeit, hierbij kan de huid gaan ontsteken in de hoek waar het nagelstukje zit. Het gebied rond de ingroei van de nagel wordt dan rood en gezwollen. Het belangrijkste is dat de nagelpunt die in het vlees zit, verwijderd wordt, daarna goed desinfecteren en de hoek goed ontlasten.

 

semi inguis incanrnatus: een nagel die druk veroorzaakt in de nagelwal en hierdoor eelt of likdoorns vormt in de nagelwal. Het is een nagel die niet in het vlees prikt. Maar hij kan zeker zoveel pijn doen als een echte ingegroeide nagel.

 

Ingroeiende nagels hebben verschillende oorzaken:

 

Druk van buitenaf

  • te nauwe of te smalle schoenen
  • te strakke kousen
  • te weinig teenruimte in de schoen
  • een trauma (letsel van buitenaf bijvoorbeeld iemand die op de nagel staat)

 

De huid

  • verweking van de huid door overmatig zweten
  • te vaak te hete voetbaden of te vaak douchen

 

De nagel

  • verkeerd knippen van de nagel. Te kort geknipt of de hoeken van de nagels worden verwijderd
  • bouw van de nagel bijvoorbeeld een kromme (hyperconvexe) groei van de nagel
  • een verschil tussen de breedte van de nagel en het nagelbed
  • een te sterke kromming van de nagel of een inwaartse kromming van de binnenzijde van de teen.

 

Ingegroeide nagels komen ook veel voor bij pubers. Dit kan veroorzaakt worden door dunne nagels in combinatie met het dragen van te kleine schoenen en overmatige transpiratie. Het dragen van gymschoenen veroorzaakt vaak deze transpiratie.

 

De pedicure zal de druk van de nagel verminderen door het plaatsen van een antidrukmiddel onder de nagel. Hierbij worden eventueel eelt of likdoorns uit de nagelplooi verwijderd en/of de zijkant van de nagel afgevlakt. Bij een kromme of bolle nagel kan een nagelbeugel worden aangebracht, het beugeltje zorgt ervoor dat de nagel naar verloop van tijd rechter gaat groeien. Daarnaast wordt advies gegeven over de nabehandeling thuis.

 

In ernstige gevallen moet men zich door een arts laten behandelen, deze kan een versmalling van de nagelrand voorstellen. Eventueel kan de nagel chirurgisch blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Er zal een stukje wortel van de nagel moeten worden weggehaald, of deze wordt door middel van een vloeistof (fenol) vernietigd. Bij deze operatie is er een kleine kans op een nabloeding of wondinfectie. In sommige gevallen groeit na de behandeling toch de nagel weer in en zal een nieuwe ingreep nodig zijn. Bovendien komt het voor dat na deze behandeling een verstoorde groei optreedt aan de nagel met als gevolg een dwangnagel.

 

Wacht nooit te lang met een ingroeiende nagel. Een pedicure kan deze vaak goed behandelen. Als de teen erg ontstoken is of niet wil genezen, zal de pedicure u adviseren om een podotherapeut te bezoeken. Deze kent meerdere technieken om dit probleem aan te pakken. De ervaring heeft geleerd dat een chirurgische ingreep kan worden voorkomen die niet alleen onprettig is maar ook vervelende gevolgen kan hebben.

 


Botwoekering onder nagel: (subungual exostosis) een abnormale goedaardige groei van het bot onder een nagel. In 70-80% van de gevallen in de grote teennagel. De woekering kan de nagelplaat omhoog drukken. Het is erg pijnlijk vooral tijdens het lopen in schoenen. De oorzaak is onbekend mogelijk speelt de voetstructuur een rol of een chronische irritatie. Wel lijkt er een verband te bestaan tussen een voorafgaande trauma (letsel door een ongeluk) aan de nagel. Het komt het meest voor tussen 10 en 30 jaar oud. De diagnose kan gesteld worden door het nemen van een röntgenfoto. De behandeling bestaat uit het ontlasten van de druk van de nagel op de exostose, echter de meest effectieve behandeling is een chirurgische operatie waarbij de exostose wordt verwijderd.

 

 

 

Nagelwal ontsteking (omloop of paronychia):

 

 

Is een ontsteking van de huidrand rond de nagel. Meestal aan één kant van de nagel, maar hij kan zich uitbreiden rond de hele nagel. De huid zwelt op, wordt rood en doet pijn, soms met pusvorming, gele, bruine of zwarte nagelverkleuring. Het kan plotseling ontstaan (acute paronychia) of geleidelijk (chronische paronychia). Een klein wondje kan de oorzaak zijn, een splinter onder de nagel, maar ook het peuteren aan of terugduwen van de nagelriem. Meestal is een infectie met een bacterie of een schimmel de boosdoener. Het kan ook optreden bij mensen met een huidaandoening als eczeem of psoriasis of het gevolg zijn van een schimmelinfectie. Bij een langdurige ontsteking kan de nagel niet meer op normale wijze verder groeien. De nagel kan hierdoor permanent beschadigd raken.

 

De behandeling wordt overgelaten aan een arts, deze zal het pus verwijderen en behandelingen voorstellen met een plaatselijk antibioticum of antischimmelmiddel. De arts kan voorstellen natte kompressen op de nagel te leggen. Hierdoor kan de nagelriem meestal eenvoudig van de nagelrand worden losgemaakt waarna het pus verschijnt. Dit kan meestal zonder verdoving en de pijn vermindert direct. Wordt hiermee te lang gewacht, dan kan het pus zich naar de nagelwortel verspreiden en deze onherstelbaar beschadigen.

 

Let op bij kinderen. Deze vorm van nagelinfectie kan vervelende gevolgen hebben. De nagelwortel kan in een snel tempo worden vernietigd. De infectie kan zich uitbreiden en uiteindelijk een botontsteking veroorzaken. Daarom kan een snelle behandeling met antibiotica nodig zijn.

 

 

Dwangnagel:

 

 

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen in de oorzaak van een dwangnagel. Een flinke klap of stoot op de nagel kan de nagelwortel dusdanig beschadigen dat er een verstoorde groei optreedt aan de nagel. Soms zie je dit ook wel als een gevolg van een operatie aan de nagel (ingegroeide nagel). Het kan aangeboren zijn. Het komt het meest voor aan de buitenkant van de nagel van de kleine teen, daarnaast aan de grote teen. In feite is een dwangnagel niets anders dan een nagelstukje dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting ten opzichte van de nagel groeien en eventueel de huid verwonden en hierdoor zelfs een ontsteking veroorzaken.

 

Probeer nooit het nagelstukje uit de huid te trekken. Hiermee beschadigt u de wortel van de nagel en wordt het probleem alleen maar erger. Een voetverzorger kent verschillende methodes voor de behandeling van dit soort nagels. De punt van de nagel kan vlak worden afgeslepen, daarnaast bestaat een techniek om het nagelstukje samen met de gezonde nagel te  laten uitgroeien zodat de nagel op den duur weer een complete nagel wordt. Dit lukt niet altijd.